Martyna Diakow

Grejpfrut pod lupą

Amerykańscy lekarze, przepisując pacjentom leki nasercowe lub kontrolujące ciśnienie krwi, a także obniżające poziom cholesterolu już od kilku lat przestrzegają chorych przed piciem soku grejpfrutowego podczas kuracji. Zauważono bowiem, że połączenie niektórych leków z grejpfrutem potęguje stężenie pewnych składników farmaceutycznych, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia wielu skutków ubocznych terapii.

Grejpfrut pod lupą

Podejrzewano, że odpowiedzialne za to są obecne w grejpfrutach flawonoidy, które nadają tym owocom charakterystyczny, lekko gorzki smak. Wyjaśnienie przyczyn niepożądanych interakcji niektórych leków z sokiem grejpfrutowym znaleźli naukowcy z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill. Wyniki swoich prac opublikowali w majowym numerze pisma „American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy pod kierunkiem dr. Paula Watkinsa skupili swoją uwagę na jednym tylko składniku grejpfrutów – furanokumarynie. Do eksperymentu zaproszono 18 zdrowych ochotników, którym podano trzykrotnie, w odstępach tygodniowych, jeden z leków na nadciśnienie – felodypinę. Za każdym razem ochotnicy dostawali też szklankę soku grejpfrutowego do wypicia. Po tygodniu otrzymali taki sam sok, tyle że całkowicie pozbawiony furanokumaryn. W ostatnim tygodniu była to szklanka soku pomarańczowego. Po każdej dawce leku z sokiem przez 24 godziny regularnie pobierano pacjentom próbki krwi i mierzono w niej stężenie felodypiny. Okazało się, że soki pozbawione furanokumaryn nie wchodzą w reakcje z lekiem. – Nasze odkrycie może mieć kilka praktycznych zastosowań – powiedział dr Watkins. – Specjalnie dla pacjentów stosujących pewne leki można wprowadzić na rynek sok grejpfrutowy pozbawiony furanokumaryn. Można też będzie badać nowe produkty spożywcze pod kątem ich interakcji z powszechnie używanymi lekarstwami i eliminować z nich niebezpieczną furanokumarynę. Dodając ją do receptury niektórych leków, będzie można poprawiać ich przyswajalność przez ludzki organizm, a tym samym leczenie może stać się dużo skuteczniejsze.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Dieta na Święta

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy – dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania z bliskimi. Niestety, dla niektórych osób są związane również z ...

czytaj więcej

Zupy przez cały rok

Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie

Z mgr inż. Urszulą Pierchałą, dietetykiem z Gabinetu Medycznego ZUSANLI w Warszawie rozmawia Magdalena Jarosz

czytaj więcej
POKAŻ