Martyna Diakow
Gabinet Premium
04 Paź

Pełnowartościowe i smaczne danie na jesienne wieczory

Koniecznie spróbuj dahl z czarną soczewicą i batatem


✔250g batata
✔2 ząbki czosnku
✔1,5 cm korzenia imbiru
✔100g soczewicy czarnej lub czerwonej
✔400g passaty pomidorowej
✔100g wody
✔10g oleju rzepakowego
✔5g łyżeczka erytrolu
✔Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, ✔świeża kolendra
✔30g mleka kokosowego

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.😍 

Twój komentarz




POKAŻ