Martyna Diakow
Gabinet Premium
13 Gru

Zakwas z buraków

 

Przepis zimowy, dobry na wszystko

 

Składniki:
 buraki (3 duże sztuki)
 woda (1,5 litra)
 sól (1,5 łyżki)
 pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
 liście laurowe (9 sztuk)
 ziele angielskie (6 sztuk)
 czosnek (9 ząbków)
 koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
 Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
 Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.
 Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
 Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
 Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
 Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.
Polecam! 

Twój komentarz




POKAŻ