Napój migdałowy, dzięki bogatej gamie składników mineralnych i witamin przy niskiej kaloryczności może wspomóc nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, a to za sprawą witaminy E. Napój migdałowy może znaleźć zastosowanie u osób z chorobami układu krążenia oraz u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Napój ryżowy to dobre źródło witamin z grupy B oraz włókna pokarmowego - błonnika. Mleko to korzystnie wpływa na osoby cierpiące na problemy z układem pokarmowym, gdyż może pozytywnie wpłynąć na pracę żołądka oraz jelit i pomóc w eliminacji zgagi. Napój ryżowy doskonale sprawdza się przy biegunkach, ponieważ zawiera małe ilości błonnika i łagodzi tym samy dolegliwości zmniejszając częstość wypróżnień.
Mleko kokosowe może występować w dwóch postaciach - jako tłuste mleczko kokosowe oraz napój kokosowy. Dzięki obecności kwasu kaprynowego zmniejsza ono szansę na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, a z racji istniejącej właściwości antykacerogennej, zwiększa szanse na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Mleko kokosowe nie jest natomiast polecane osobom z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Napój z konopi posiada umiarkowaną ilość witamin, a są to głównie witaminy z grupy B, A i E. Dodatkowo jest źródłem cynku, magnezu i potasu. Mleko konopne może pomóc wspomagać organizm w walce z chorobami serca , a także może poprawiać pamięć i koncentracje.
Napój owsiany to niskobiałkowy oraz niskotłuszczowy, lecz wysoko węglowodanowy produkt o dużej zawartości fosforu, wapnia oraz witamin z grupy B, witaminy A oraz D.
Może być pomocny w zapobiegniu wystąpienia osteoporozy, oraz wpierać układ nerwowy i metabolizm organizmu.
Jak wybrać mleko roślinne Na co zwrócić uwagę
Należy zwracać uwagę na skład. Im krótszy tym lepiej, im mniej cukru, polepszaczy i regulatorów tym lepiej.
Fosforan potasu występujący często w ich składzie w celu regulacji kwasowości, w nadmiernej ilości może ograniczyć wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu. W niektórych produktach możemy znaleźć także karagen, substancję, która może u niektórych powodować wzdęcia.
Warto zwracać uwagę na zawartość cukru w produkcie. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja, że zawiera tylko naturalnie występujące cukry, najpewniej jest to dobry produkt. Jeżeli natomiast składzie znajdziemy cukier dodany w czasie produkcji w postaci cukru lub syropów, nie będzie to najlepszy wybór.
Należy zwracać uwagę na to, czy produkt jest fortyfikowany, to znaczy wzbogacony o składniki takie jak: wapń, witaminę D, Witaminy B2 i B12 czy inne składniki mineralne. Fortyfikacja ma za zadanie upodobnić produkt pod kątem wartości odżywczych do mleka krowiego.
Twój komentarz